Bellen met Diëtistenpraktijk De Friese Meren

Eten is gedrag

Wanneer je deze tekst leest, ben je waarschijnlijk van plan om een afspraak te maken met de diëtist en wil jij je leefstijl veranderen. Ongeacht jouw specifieke vraag of probleem, zal je de verwachting hebben dat het met de diëtist vooral over eten zal gaan. Graag wil ik, Marianne Wind (gezondheidswetenschapper, diëtist en Leefstijldiëtist®), je wat extra informatie geven over mijn werkwijze. Ik zou jou graag op een andere manier begeleiden dan dat je wellicht gewend bent. Daarvoor maak ik onder andere gebruik van ACT (Acceptance and Commitment Training). Tijdens de consulten met mij zal het niet altijd over eten gaan, omdat ‘eten’ het probleem vaak niet is. Velen van ons weten immers wel wat gezond eten is, maar we doen het niet! Inmiddels laten onderzoek en ervaring zien dat alleen adviezen geven en jou vertellen wat je beter wel en niet kunt eten, onvoldoende werken om je eetgedrag aan te passen en op lange termijn vol te houden.

Stap uit de vicieuze cirkel van diëten en emotie-eten

De manier waarop mensen met eten omgaan noemen we eetgedrag. En laat dat nu zo moeilijk zijn om te veranderen. We doen dingen veelal onbewust zonder dat we het altijd door hebben. We leven immers op de automatische piloot. En leven op de automatische piloot voelt ook nog eens heel erg comfortabel. We doen graag dingen op een bepaalde manier, zoals je ze gewend bent en dat geldt ook voor eten. Een dieet of advies volgen vraagt je om van de automatische piloot af te gaan en dat is extreem moeilijk! Als het ons lukt om tijdelijk ons gedrag te veranderen, dan houden we het zeker niet altijd vol.

Waarom ACT?

ACT is een nieuwe stroming binnen de psychologie, een onderbouwde strategie voor gedragsverandering. Met ACT ga jij vaardigheden leren waardoor je minder op de automatische piloot gaat leven. Je leert stil te staan en te kiezen op basis van wat jij persoonlijk belangrijk vindt. Waarom wil je afvallen, aankomen of anders met eten omgaan? Waarom is dat belangrijk voor jou?

Maar ook als je dat helder hebt voor jezelf gaat het maken van gezonde keuzes lang niet altijd vanzelf. Vervelende en lastige gebeurtenissen kunnen ervoor dat we weer terug schieten in onze automatische piloot, het oude vertrouwde gedrag, zoals afleiding zoeken en emotie-eten.

Ben jij een emotie-eter? Doe de gratis test!

Herken jij jezelf als emotie-eter? Heb jij de neiging je lastige gevoelens als verdriet, irritaties, stress of onrust te dempen met een laag chocola en koekjes? Of vind je het juist lastig verleidingen op feestjes, BBQ’s, in een restaurant etc te weerstaan? Doe de test en ontdek of je een emotie-eter en/of verleidingseter bent. Vraag de test aan door hier je naam en e-mailadres achter te laten en aan te geven dat je de test wilt ontvangen. Je ontvangt deze dan op het opgegeven e-mailadres.

Die automatische piloot is fijn, want op korte termijn helpt dat je wel om deze vervelende gedachten en onprettige gevoelens kwijt te raken, dat maakt het juist zo moeilijk om níet in jouw oude gedrag terug te vallen. Je leert met ACT om op een andere manier om te gaan met dit soort moeilijke gedachten, lastige emoties of regels die je voor jezelf hanteert. Met ACT leer je te accepteren wat je niet kunt veranderen, zodat je energie overhoudt om te doen wat er toe doet voor jou.

“Als ik verdrietig ben, dan ga ik veel eten. Daarna word ik boos omdat ik veel gegeten heb. Dan wil ik juist wéér eten. Nu realiseer ik me dat dit niet werkt en dat ik mezelf hierin kan tegenhouden. Bijvoorbeeld door te accepteren dat ik verdrietig mag zijn. Ik heb geleerd dat ik dat verdriet niet weg hoef te stoppen en wel mag huilen en dat het verdriet er mag zijn.” Alice (27)

“Ik ben nou een maal een Bourgondiër. Iedereen in onze familie is te zwaar. Nu zie ik in dat ik mij vaak door dit soort gedachten liet tegenhouden om mijn leefstijl te veranderen”. Bas (54)

Kortom, je leert vaardigheden om het leven op de automatische piloot te doorbreken, zodat je bewuster gaat leven. Je leert om keuzes te maken en doelen te stellen die je dichter brengen bij wat je echt belangrijk vindt! En je leert vaardigheden die je kunt inzetten om beter om te gaan en open te staan voor ongemak wat jou in dit proces kan belemmeren.

Begeleiding wordt gegeven door Marianne Wind en vindt plaats in Gorredijk en Heerenveen. Voor consulten waarin ACT wordt toegepast, wordt altijd een uur gereserveerd.

Klaar om te beginnen?

Afspraak & contact

Zie ook: Tarieven & vergoeding