Bellen met Diëtistenpraktijk De Friese Meren

Onze specialisten staan voor u klaar!

Diëtistenpraktijk De Friese Meren is in 2011 opgericht door Minke Molenaar-Rienstra. De praktijk heeft vanaf de start een flinke groei doorgemaakt. Inmiddels wordt er spreekuur gedaan op 15 locaties. De praktijk wordt inmiddels versterkt door Marianne Wind, Margaretha Kussendrager, Julia Dijkstra-Sas, Jeanine Visscher-van de Bunt, Silke Dijk en Anne-Marie Fijnvandraat. We zijn allemaal ‘allround’ diëtisten (kennis over overgewicht, diabetes, hoog cholesterol, hoge bloedruk) met daarnaast specialisaties op specifieke gebieden. Ook bieden we allemaal begeleiding rondom het traject van een maagverkleining.

Minke Molenaar-Rienstra

 • Sinds september 2011 ben ik eigenaresse van Diëtistenpraktijk De Friese Meren.
 • Sinds 2010 in bezit van diploma HBO opleiding Voeding & Diëtetiek
 • Specialisaties: ondervoeding, coeliakie, voedselallergieën en maag/darm problematiek.
 • Spreekuurlocaties: Balk, Heerenveen, Koudum, Oudemirdum, Warns en Woudsend.

Na ervaring op te hebben gedaan als diëtist bij de thuiszorg en in verschillende zelfstandige diëtistenpraktijken, heb ik besloten om mijn eigen ideeën en idealen uit te gaan werken door mijn eigen praktijk te starten. In mijn diëtistenpraktijk heeft het centraal stellen van de cliënt een hoge prioriteit. Ik probeer dan ook altijd, waar mogelijk, rekening te houden met uw wensen en omstandigheden. Coaching is een grote taak van de diëtist. Na het geven van de adviezen, zal ik u dan ook proberen te motiveren en ondersteunen om het advies daadwerkelijk op te volgen.

Marianne Wind

 • Opleiding tot diëtist en Gezondheidswetenschapper (richting Gezondheidsvoorlichting en –bevordering) afgerond.
 • Sinds 2013 werkzaam bij Diëtistenpraktijk De Friese Meren.
 • Specialisaties: emotie-eten, gedragsverandering.
 • Naast ‘gewoon diëtist’, ook Leefstijldiëtist® en Je Moet Niks trainer®
 • Spreekuurlocaties: Gorredijk en Heerenveen.

Het geeft mij voldoening als ik mensen kan helpen bij het duurzaam veranderen van hun eetgewoontes. Gezonder eten klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. We zullen het tijdens de consulten daarom niet altijd over eten hebben, omdat ‘eten’ het probleem vaak niet is. Het is de manier waarop we met ons eten omgaan waardoor we te weinig, te veel of de ‘verkeerde’ dingen gaan eten. Daarom heb ik verschillende scholingen gevolgd op het gebied van emotie-eten en gedragsverandering. Tijdens de consulten maak ik onder andere veel gebruik van ACT (Acceptance and Commitment Training).  Want eten is gedrag en laat dát nou zo moeilijk zijn om te veranderen. Je kunt via mij ook de opleiding Je Moet Niks® volgen. Dit is een erkende opleiding is die vergoed kan worden vanuit het opleidingsbudget van de werkgever.

Margaretha Kussendrager

 • In 2001 afgestudeerd aan de opleiding Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool
 • Sinds 2017 werkzaam bij Diëtistenpraktijk De Friese Meren.
 • Specialisaties: kinderdiëtetiek, maag- darmproblematiek, ondervoeding, gedragsverandering.
 • Aangesloten bij ParkinsonNet.
 • Spreekuurlocaties: Balk, Emmeloord en Heerenveen.

Ik vind het een uitdaging om met de cliënt op zoek te gaan naar een methode die echt bij de cliënt past, zodat het niet een tijdelijk dieet maar echt een nieuwe leefstijl wordt. Door mijn affiniteit met babyvoeding heb ik er voor gekozen om ook de opleiding voor kinderdiëtist te volgen. Goede voeding begint bij de basis en daarom vind ik het belangrijk (én leuk) om kinderen (en hun ouders) al op jonge leeftijd te leren wat een gezonde voeding is. Sinds 2020 werk ik met de methode Kinderdieetcreatie. Kijk voor meer informatie onder Methode Kinderdieetcreatie. Tevens volg ik bijscholingen op verschillende andere gebieden, zoals diabetes, maag- darmproblematiek en overgewicht. Daarnaast werk ik ook met ACT (Acceptance and Commitment Training).

Julia Dijkstra-Sas

 • In 2019 afgestudeerd aan de opleiding Voeding & Diëtetiek.
 • Meteen aan de slag gegaan bij Diëtistenpraktijk De Friese Meren.
 • Specialisaties: kinderen, ondervoeding, eetstoornissen.
 • Spreekuurlocaties: Bolsward, Sneek en Witmarsum.

Mijn interesse in voeding, het contact met de mensen en hen helpen vind ik een hele prettige combinatie wat mijn werk als diëtist mooi maakt. In de behandeling staat de cliënt voor mij centraal. Ik vind het belangrijk om te blijven luisteren naar wat de cliënt wil en blijven kijken naar wat passend is in de persoonlijke  situatie om het doel van de cliënt te bereiken. Graag maak ik een persoonlijk advies op maat en help ik om dit advies op te volgen en vol te houden.

Sinds 2020 werk ik met de methode van de Kinderdieetcreatie. Een vrolijke en kindvriendelijke methode, waarbij kinderen zelf op een leuke, actieve manier aan de slag gaan bij bijvoorbeeld overgewicht, kritisch eetgedrag of poepproblemen. Kijk voor meer informatie onder Methode Kinderdieetcreatie. Daarnaast heb ik ook de scholing ‘Anders kijken naar eetproblemen bij kinderen met autisme’ voldaan waardoor de kennis over autisme en de eetproblematiek bij kinderen is uitgebreid.

In 2023 heb ik de Post-HBO “Behandeling van eetstoornissen” afgerond. Ik kan begeleiding bieden bij een eetstoornis zoals Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Eetbuistoornis (eventueel in combinatie met een behandeling bij de GGZ).

Jeanine Visscher-van de Bunt

 • In 2011 de studie Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen afgerond, maar niet aan de slag gegaan als diëtist.
 • In 2022 gestart met herintreden als diëtist bij Diëtistenpraktijk De Friese Meren.
 • Specialisaties: Hyperemesis Gravidarum (extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid), ondervoeding.
 • Spreekuurlocaties:  Emmeloord, Lemmer (Zorgplein) en Urk.

Door de slechte situatie op de arbeidsmarkt destijds, ben ik niet als diëtist aan de slag gegaan. Ik heb verschillende banen gehad in een andere branche. Uiteindelijk bleef het enthousiasme om als diëtist aan het werk te gaan bestaan! Vooral het persoonlijke gesprek met de cliënt en deze helpen naar een betere gezondheid is wat mij voldoening geeft. De uitbreiding van de praktijk en mijn open sollicitatie vielen mooi samen en zo ben ik in 2022 begonnen als diëtist op de locatie Urk.

Daarnaast begeleid ik zwangere vrouwen met vragen over gezonde voeding, gewicht, misselijkheid en zwangerschapsdiabetes. Ik ben lid van het kennisnetwerk Hyperemesis Gravidarum (extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid). Zwangere vrouwen die hier mee te maken hebben voelen zich vaak niet goed genoeg om op het spreekuur te komen. Voor deze cliënten is de werkwijze aangepast, de consulten zijn korter en online.

Silke Dijk

 • In 2023 afgestudeerd aan de HBO opleiding Voeding en Diëtetiek.
 • In 2022 een minor stage gelopen bij Diëtistenpraktijk De Friese Meren en na afronding van de opleiding meteen aan de slag gegaan.
 • Specialisaties: ondervoeding.
 • Spreekuurlocaties: Echtenerbrug, Gorredijk, Heerenveen en Lemmer (Gezondheidscentrum Lemsterpark).

De sfeer, de variatie in ziektebeelden en de mogelijkheid om mij te ontwikkelen binnen de praktijk spreken mij erg aan. Na een zomerstop ben ik na afronding van mijn studie daarom ook direct aan de slag gegaan bij de praktijk.

Ik ben allround diëtist en spreek voornamelijk cliënten met overgewicht, onbedoeld gewichtsverlies, hypertensie, hyperlipidemie en diabetes. Het leuke aan diëtist zijn vind ik de band die je opbouwt met je cliënten en dat je samen werkt aan het doel van de cliënt. Ik hoop dat ik met mijn kennis en ervaringen veel cliënten kan helpen met het bereiken van hun doel.

Anne-Marie Fijnvandraat

 • Afgestudeerd diëtist en ruim 10 jaar gewerkt als docent opleiding Voeding & Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen.
 • Vanaf 2015 als diëtist aan het werk, sinds 2024 bij Diëtistenpraktijk de Friese Meren.
 • Specialisaties: gedragsverandering en emotie-eten, overgewicht, maag-darm problematiek en ondervoeding.
 • Naast diëtist ook Leefstijlcoach en ervaring met GLI-programma’s.
 • Spreekuurlocatie: Heerenveen.

De weegschaal neemt op mijn spreekuur geen prominente plaats in. Het liefst gebruik ik ‘m helemaal niet. Want wat is er nu frustrerender dan het zien van de cijfers die niet de door jou gewenste richting op gaan?

In mijn werk probeer ik door goed te luisteren en door het stellen van de juiste vragen achter de drijfveren en behoeftes van iedereen persoonlijk te komen. Een gezonde leefstijl draait niet alleen op gezonde voedingsmiddelen, maar in veel gevallen meer om het aanleren van gezond gedrag en de strijd die dit kan geven. Hierbij werk ik graag met de principes van ACT (Acceptance and Commitment Therapy) om mensen meer inzicht in hun eigen gedrag te geven en te leren hoe hiermee om te gaan. Daarbij komen hoofd & lijf weer met elkaar in verbinding en is het streven om te leren leven vanuit je  persoonlijke waarden in plaats vanuit controle en regels…

Trienke Nagelkerke

 • Secretaresse/administratief medewerker.
 • Secretaresse opleiding afgerond in 1998.
 • Verschillende banen gehad in de administratieve sector. Sinds februari 2024 bij Diëtistenpraktijk De Friese Meren.

In het verleden heb ik er bewust voor gekozen om vrijwilligerswerk te doen, zodat ik ook alle tijd had voor mijn kinderen. In 2019 ben ik weer op zoek gegaan naar een leuke baan en heb ik een tijdje in de zorg gewerkt. Vanaf mei 2022 ben ik weer aan het werk gegaan als administratief medewerker en sinds februari 2024 werk ik als secretaresse/administratief medewerker bij Diëtistenpraktijk De Friese Meren.

Wanneer u ons belt, zult u mij meestal aan de lijn krijgen. Ik word vooral gebeld om afspraken te maken en te verzetten. Ik beheer de agenda’s van de diëtisten. Inhoudelijke vragen zet ik door naar de betreffende diëtist. Het leuke aan mijn werk vind ik de verschillende mensen waarmee ik contact heb. Ieder mens is anders, ieder gesprek is anders. Ook de hectiek van een eerstelijns praktijk vind ik heerlijk.

Titel en kwaliteit

De titel diëtist is wettelijk beschermd. Dit betekent dat iemand zichzelf niet zomaar diëtist kan noemen. Dit kan alleen na het afronden van de vierjarige HBO opleiding Voeding & Diëtetiek. Om onze kwaliteit te blijven waarborgen, staan wij ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Daarnaast zijn wij aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Diëtistencoöperatie Nederland.

Klaar om te beginnen?

Afspraak & contact

Zie ook: Tarieven & vergoeding